Претрага

Predstavnici MK Group na Kopaonik biznis forumu 2020

06.03.2020.

Kopaonik, 5. mart 2020. – Kompanija MK Group je tradicionalno podržala organizaciju Kopanik biznis foruma 2020 koji je i ove godine održan prve nedelje marta u Kongresnom centru Kopaonik. Centralna tema ovogodišnjeg foruma bila je „Industrija 4.0 i povezane teme: izazovi budućnosti“.
Na koktelu dobrodošlice kompanije MK Group obratila se Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke, koja se zahvalila Savezu ekonomista Srbije što je i ove godine ukazao poverenje MK Group da bude domaćin najvećeg i najznačajnijeg ekonomskog skupa u zemlji.
„Kopaonik biznis forum svake godine okupi preko 1000 učesnika. I ove godine, sa tehničke strane sve je spremno za početak srpskog Davosa. Kao domaćini, uvereni smo da će vaš boravak u hotelu Grand u vreme trajanja Foruma biti i više nego prijatan. Uz organizatore, nastojaćemo da pokrenemo zanimljive diskusije, podstaknemo dijalog privrede i državnih institucija i damo odgovore na neke od izazova 4. industrijske revolucije”, istakla je Jelena Galić prvog dana foruma.
Narednog dana održan je panel „Digitalna transformacija – Perspektive industrije 4.0″, na kome je učestvovao direktor sektora za digitalizaciju i razvoj poslovanja MK Group, Aleksandar Bijelić.
„Industrija 4.0 može da utiče na razvoj privrede u ogromnim razmerama, jer je prikupljanje podataka bitnih za predviđanje poslovanja postalo kiseonik privrede”, zaključio je Aleksandar Bijelić na panelu. Prema njegovim rečima, kompanija „Sunoko”, koja se bavi proizvodnjom šećera i posluje u sastavu MK Grupe, koristeći relevantne podatke i industriju 4.0, uspela je da smanji broj kamiona u operativnom poslovanju, podigne efikasnost poslovanja, ubrza posao i smanji troškove.

Istog dana održan je panel „Nacionalna strategija inkluzivng rasta-pogled domaćih i stranih investitora”. Zamenik finansijskog direktora u kompaniji MK Group Andrija Vuković naveo je da su strane direktne investicije poželjne, ali uz odgovarajuću selekciju, kako se ne bi nvestiralo u sektore niske dodate vrednosti. Istakao je da će se MK Group posvetiti investiranju u sektorima koji obezbeđuju zadovoljavaju povrat na uloženi kapital, odnosno sigurnost kapitala i dodao da su značajna sredstva investirana u rast bankarskog dela biznisa, kao i turističkog, a da nije zapostavljena ni poljoprivreda.
Da je poljoprivreda stabilizirajući faktor i jedan od stožera ekonomije, ocenjeno je na panelu o održivoj poljoprivredi trećeg dana foruma. Prošla godina, kada je reč o poljoprivredi, bila je prosečna, rekao je direktor MK Agriculture, koja posluje u okviru kompanije MK Group, Strahinja Marjanović i dodao da su rezultati postignuti u 2019. godini bolji u odnosu na prethodne godine, ali da je to daleko od onog što možeda se postigne.
Već više od 25 godina, Forum okuplja renomirane stručnjake i eminentna imena domaće i regionalne privredne i političke scene. Zahvaljujući svojoj tradiciji i dokazanom kvalitetu, Kopaonik biznis forum se pozicionirao kao najznačajniji događaj ove vrste u Srbiji i regionu. Sa aspekta svog značaja i uticaja, Kopaonik biznis forum je prepoznat kao „srpski Davos“ i doprinosi pozitivnom brendiranju Srbije u svetu. Svake godine Forum privlači značajnu pažnju medija.