Претрага

Vetropark „Krivača“ investicija vredna 155 miliona evra

03.02.2023.

Kompanija MK Group u partnerstvu sa slovenačkim investicionim fondom Alfi Green Energy ulaže 155 miliona evra u vetropark „Krivača“. Izgradnja je počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine.

„Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 km² na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje.

Mihailo Janković, generalni direktor MK Group istakao je: „MK Group godinama unazad ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u ovoj oblasti. Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina“.

Vetroturbine koje će biti instalirane u „Krivači“ isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača koji je do sada na 40 tržišta isporučio vetroturbine ukupnog kapaciteta preko 39 GW, a čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Značaj ove investicije prepoznale su čak četiri bankarske grupacije – Erste, Raiffeisen, NLB i OeEB, koje su partner na projektu u segmentu finansiranja.

MK Group se već čitavu deceniju svrstava u red vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra u regionu. Do sada je učestvovala u izgradnji tri vetroparka u Vojvodini (Kula, La Piccolina i Košava), a učestvuje i u prvom agrosolarnom projektu na Balkanu kapaciteta 660 MW na teritoriji opštine Kula, čija je realizacija u toku.

Vetropark „Krivača“ koji realizuje zajedno sa slovenačkim investicionim fondom Alfi, još jedan je projekat u portfoliju MK Group kojim se pruža snažna podrška ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto.