Претрага

Naše šećerane garantuju stabilno snadbevanje šećerom cele Srbije.

O KOMPANIJI

Kompanija Sunoko je regionalni lider u proizvodnji šećera i jedna od najefikasnijih fabrika u evropskoj industriji šećera. U svoje tri šećerane u Pećincima, Kovačici i Vrbasu godišnje preradi 1,7 miliona tona šećerne repe i proizvede 260.000 tona šećera.

Zahvaljujući Sunoku, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera. Pored toga jedan deo proizvedene količine izvozi, uz veliki potencijal daljeg rasta prodaje na inostranom tržištu.

0

šećerane

0 t

godišnja prerada šećerne repe

0 t

godišnja proizvodnja šećera

Proizvodi

Kompanija Sunoko u svom asortimanu ima fini beil kristal šećer, prirodni smeđi šećer i šećer u prahu.

inovacije

Istraživačko-razvojni centar

Istraživačko-razvojni centar (IRC) Sunoko je prvi privatni inovacioni centar u oblasti agrara u Srbiji. Otvoren je u Inđiji 2020. godine, uz ulaganje vredno preko million evra. IRC Sunoko bavi se primenjenim istraživanjima u tehnologiji proizvodnje šećerne repe. Implementira nova naučna saznanja i inovacije u cilju povećanja produktivnosti, a opremljen je najsavremenijom laboratorijskom opremom. Pruža stručnu i savetodavnu pomoć primarnim proizvođačima šećerne repe, kako bi na svojim njivama postizali prinose koji su iznad proseka, uz brigu o zemljištu i optimizaciju troškova. Edukacijom koju organizuje takođe doprinosi unapređenju kvaliteta finalnog proizvoda.

ZELENA ENERGIJA

Biogasno postrojenje

Biogasno postrojenje u Vrbasu posluje u okviru kompanije Sunoko, a za proizvodnju zelene energije koristi nusproizvode iz procesa prerade šećerne repe. Investicija od 9,5 miliona evra omogućila je kapacitet proizvodnje električne energije od 2,4 MWh, što obezbeđuje godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava, uz doprinos očuvanju životne sredine.

SUNOKO

Fabrika alkohola Sunal

Kompanija Sunoko diverzifikuje svoje poslovanje novim projektom fabrike alkohola Sunal u Kovačici, čija će izgradnja biti završena do kraja 2025. godine. U pitanju je investicija vredna 33 miliona evra, a očekuje se da će na godišnjem nivou proizvoditi 30 miliona litara alkohola. Kao sirovina za proizvodnju koristiće se kukuruz, a asortiman će obuhvatati prehrambeni alkohol, farmacetutski alkohol i bioetanol. Realizacijom ove investicije Srbija će po prvi put od uvoznika postati neto izvoznik alkohola.