Претрага

Carnex izgradio postrojenje za tretman otpadnih voda u Vrbasu

20.05.2013.

 Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, u čiju izgradnju je kompanija Carnex uložila dva i po miliona evra, svečano je otvorio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, Oliver Dulić. Na ovaj način građani i opština Vrbas dobili su postrojenje koje će značajno doprineti očuvanju životne sredine i zagađenje površinskih voda i kanala Delta I-64 svesti na prihvatljivu meru po najstrožijim evropskim standardima. 
Kompaniji Carnex postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Vrbas, predstavlja još jedan u nizu projekata kojim nastoji da, kroz društveno odgovorno poslovanje, poboljša kvalitet života u sistemu u kojem posluje. Za izradu projekta, opremu, montažu i građevinske radove uloženo je dva i po miliona evra čime je dat značajan doprinos zaštiti voda kao što su kanal Delta I-64, a samim tim Velikog bačkog kanala. Veliki bački kanal je svojevremeno bio najveći građevinski poduhvat na Balkanu i kompanija Carnex je na dobrom putu da mu ponovo vrati značaj.
Postrojenje u Carneks-u spada u veća postrojenja na ovim prostorima, jer je projektovano da preradi  2300 m3 otpadne vode dnevno, što odgovara zagađenju od 40000 ekvivalent stanovnika. Poređenja radi, toliko imaju uža područja gradova kao što su Bor, Jagodina, Sremska Mitrovica ili Požarevac.
Industrija mesa Carnex veruje da su građani Vrbasa do sada već navikli da kompaniju prepoznaju kao partnera koji je spreman da u svoje ciljeve uključi i interese i potrebe zajednice u kojoj posluje. U kompaniji Carnex ističu da će istim intenzitetom i u budućnosti nastaviti da ulažu u zaštitu životne sredine, obzirom da su zdravlje i siguran život njihovih zaposlenih, njihovih porodica i zajednice u kojoj posluje najvažniji činilac uspešnog razvoja Carnex-a.
U cilju očuvanja i zaštite životne sredine, kompanija Carnex kontinuirano sprovodi razne ekološke akcije, te implementira projekte čiji je cilj promovisanje ekološki čistog i zdravog načina života i poslovanja. U skladu s tim, prošle godine je učinjena značajna investicija separatora koji odvaja tečnu od čvrste faze stajnjaka, na farmi svinja u Vrbasu, čime se doprinosi obogaćivanju poljoprivrednog zemljišta. Ulaganjem u reciklažu, Carnex je stekao pravo da svoje proizvode obeleži znakom “Zelena tačka”, čime je potvrdio svoj doprinos kao društveno odgovorna kompanija u ovoj oblasti.