Претрага

Građevinska dozvola za radove punom parom

20.05.2013.

Kompanija Carnex je konačno dobila građevinsku dozvolu, poslednji dokument neophodan za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, a koji izdaje Odeljenje za urbanizam Opštine Vrbas. U narednih nekoliko dana može se očekivati početak građevinskih radova, s obzirom na to da su tokom leta obavljeni svi neophodni pripremni radovi, odnosno spremljen je teren na kojem će uskoro početi izgradnja budućeg postrojenja.
Već više od pet godina, Carnex intenzivno radi na iznalaženju rešenja kako bi se negativan uticaj svakodnevnog procesa proizvodnje smanjio na minimum, te konačno i sprečio. U okviru svog investicionog plana, kompanija je već namenila 3,5 miliona evra za unapređenje ekoloških pitanja, a izgradnja ovog postrojenja predstavlja jedan od prioriteta u planiranim investicijama. Vrednost izrade projekta, kao i izgradnja postrojenja, iznosi više od 2 miliona evra. Rokovi završetka izgradnje zavisiće od dinamike izvođenja radova, a za ovaj značajan posao biće angažovane građevinske firme iz Srbije. Izgradnjom prečišćivača Carnex će doprineti očuvanju Velikog Bačkog kanala, odnosno rešavanju višedecenijskog problema sa kojim se lokalna zajednica, ali i kompanija suočavaju, te predstavljati primer ekološki odgovornog poslovanja koji bi i ostali trebalo da slede.
Zahvaljujući razumevanju i dobroj saradnji sa republičkim, pokrajinskim i opštinskim organima, pre svega sa premijerom Vojvodine dr Bojanom Pajtićem i predsednikom Opštine Vrbas dr Željkom Vidovićem., uspeli smo da prevaziđemo jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju strani investitori koji posluju u Srbiji, a to je komplikovana i nedovoljno brza administracija prilikom prikupljanja neophodne dokumentacije.
Već nekoliko godina sprovodimo aktivnosti za unapređenje poslovanja, a u cilju zaštite životne sredine koja je skoro više od 20 godina zapostavljana. Posvećeni smo rešavanju ovih istorijskih ekoloških pitanja, te ćemo nastaviti da investiramo u ovu oblast kao odgovoran društveni partner.
Ove godine Carnex nastavlja sa realizacijom značajnih investicija u oblasti ekologije. Na farmi svinja će biti instalirani separatori koji odvajaju tečnu od čvrste faze stajnjaka što će omogućiti izdvajanje čvrstog dela stajnjaka koji se koristi za obogaćivanje poljoprivrednog zemljišta. Za potrebe rasturanja tečnog stajnjaka, Carnex je uložio u nabavku specijalne cisterne. Cisterne se koriste za rasturanje tečnog stajnjaka sa svinjogojskih farmi PC Stočarstvo na polja PC Biljna proizvodnja, a uskoro se očekuje isporuka još jedne jedinice/cisterne. Na ovaj način dobija se dvostruka korist. S jedne strane, smanjuje se ispuštanje otpadnih voda sa farmi i smanjuje se naknada za iste. S druge strane, u poljoprivredi se smanjuje korišćenje veštačkih đubriva i razvijaju se bolje metode održive poljoprivrede.
Kompanija Carnex je podnela zahtev za dobijanje integrisane dozvole – IPPC (Integrate Pollution Prevention and Control). Reč je o veoma zahtevnoj proceduri, a dozvola se traži za izvođenje aktivnosti u našim postrojenjima, u industriji mesa i na farmama svinja u Vrbasu, Bačkom Dobrom Polju i Savinom Selu. Integrisana dozvola IPPC je jedan od ključnih zakonskih propisa kao i postupaka koji se primenjuju u evropskim fabrikama i na evropskim farmama.