Претрага

Industrija mesa Carnex podstiče razvoj koncepta domaćih farmi

17.04.2015.

Industrija mesa Carnex preko 90% svoje proizvodnje ostvaruje korišćenjem svinjskog mesa dobijenog sa sopstvenih farmi. Primenom principa „od njive do trpeze“, kontroliše se u potpunosti krug proizvodnje i time obezbeđuje najviši kvalitet i pouzdanost proizvoda. Istovremeno, na taj način Carnex doprinosi razvoju poljoprivrede i farmi u Srbij, naglašeno je prilikom obilaska pogona fabrike Carnex u Vrbasu. Tokom obilaska fabrike, svi prisutni imali su priliku i da vide potpuno automatizovan sistem proizvodnje Carnex pašteta, kao i da se uvere u sve prednosti koje pruža najsavremeniji pogon za trajnu robu.

„Briga o potrošaču je naš prioritet. Zbog toga Carnex poseduje sopstvenu fabriku stočne hrane, kao i sopstvenu poljoprivrednu proizvdnju, uzgajamo životinje na našim farmama i koristimo savremenu tehnologiju finalne prozvodnje u industriji mesa. Uz strogu kontrolu proizvodnog procesa, sve ovo nam obezbeđuje da našim potrošačima ponudimo i garantujemo kvalitet onoga sto jedu“ rekla je prilikom posete pogona Tamara Penjić, direktor proizvodnje u kompaniji Carnex i dodala „koliko nam je kvalitet sirovina koje koristimo u proizvodnji važan, pokazuje činjenica da se za našu čuvenu jetrenu paštetu kao sirovina isključivo koriste posebno birani komadi svinjskog mesa i jetre, a da recimo za našu novu paštetu Pilino koristimo isključivo najbolje odabrane pileće meso bataka i karabataka.“

Kvalitet proizvodnog procesa garantuje se i dobro organizovanom prijemnom, procesnom i završnom kontrolom. Svi polazni materijali koji se koriste za proizvodnju Carnex proizvoda prolaze proces prijemne kontrole i samo oni koji u potpunosti ispunjavaju zahteve postavljenih specifikacija i standarda bivaju i odobreni za korišćenje u proizvodnom procesu. Pored toga, kvalitet procesa proizvodnje garantuje se sertifikatima koje Carnex poseduje – ova kompanija u potpunisti poštuje HACCP sistem, a od prošle godine poseduje i dva prestižna međunarodna standarda za bezbednost hrane BRC (British Retail Consortium), i IFS standard, što daje dodatnu potvrdu sigurnosti i vrhunskog kvaliteta proizvoda.

Tokom posete, predstavnici medija imali su prilike da vide potpuno automatizovan proces proizvodnje pašteta u limenkama i foliji. Kapacitet proizvodne linije za paštete iznosi i do 800 komada pašteta u jednom minutu, a Carnex kao lider u proizvodnji pašteta, godišnje proizvede preko 60 miliona komada. U okviru obilaska fabrike, posećen je i najsavremeniji pogon za proizvodnju fermentisanih kobasica, kapaciteta 105 tona proizvoda, koji je otvoren u 2014. godini i u koji je investirano preko 3,2 miliona evra. Pogon je građen po ekološkim principima i obezbeđuje kako uštedu energije, tako i lakše i efikasnije pakovanje i čuvanje gotovih proizvoda iz palete trajnih proizvoda, kao što su čajna, budimska kulen i zimska salama.