Претрага

Manifestacija „Dana polja šećerne repe“

08.07.2013.

Vrbas, 12. jun 2013 – Na imanju Carnex Doo u Bačkom Dobrom Polju, održana je manifestacija povodom „Dana polja šećerne repe“, koju je organizovala kompanija Sunoko. Na tradicionalnoj manifestaciji, kompanija Sunoko, predstavila je poljoprivrednicima najaktuelnije informacije u vezi sa savremenim pristupom proizvodnji šećerne repe. Prikazani su ogledi koji prikazuju rezultate različitih metoda pripreme zemljišta izbora sorti i zaštite useva  kao i najsavremenija poljoprivredne mehanizacije. Na ovaj način se inoviraju saznanja  koja dovode do povećanja prinosa i sniženja troškova proizvodnje šećerne repe.

– Sunoko koji predstavlja regionalnog lidera i najvećeg proizvođača šećera u Srbiji ima strateško opredeljenje da se još više približi evropskim rezultatima u ovoj proizvodnji i postane lider i na Evropskom tržištu. Ostvarenje ovih ciljeva je izvodljivo samo ako se dostignu i vrhunski učinci u proizvodnji šećerne repe. Vojvodina, zbog izuzetne plodnosti svog zemljišta za uzgoj šećerne repe, ima odlične preduslove za tako nešto, ali se mora puno toga unaprediti u tehnologiji proizvodnje. Ulaganja u nova znanja i infrastrukturu poput sistema za navodnjavanje ili poljskih puteva su važan preduslov za ostvarenje željenih rezultata.

Sa druge strane kompanija Sunoko intenzivno ulaže u modernizaciju fabrika, povećanje njihovih kapaciteta, a posebno se fokusira na uvodjenju najsavremenijih tehnoloških rešenja.

U pripremama za narednu kampanju pripremljeni su i realizuju se ambiciozni investicioni programi vredni preko 35 miliona Eur, od kojih su najznačajnija ulaganje fabrici u Pećincima u pogon za odšećeravanje melase vredan preko 20 miliona eura i parna sušara repinih rezanaca vrednosti cca 10 miliona eura. Novi silos za šećer kapaciteta 45.000 tona kao i dodatni skladišni kapaciteti za melasu kapaciteta preko 80.000 m3 će omogućiti još viši nivo efikasnosti i poboljšanje konkuretnosti kompanije. Značajan efekat ovih investicija se ogleda i u smanjenju nepovoljnih uticaja na životnu sredinu.

Ove godine je u Srbiji šećernom repom zasejano preko 55.000 ha. Na osnovu ugovorenih površina od cca 30.000 ha kompanija planira da ove godine proizvede preko 230 hiljada tona šećera od čega će na tržište EU biti izvezeno cca 100.000 tona, istakao je mr Ljubiša Radenković, direktor komanije Sunoko, koji je dodao da jedino zajedničkim doprinosom svih zaposlenih u Sunoku, možemo da proizvodnju šećera u našoj zemlji podignemo na evropski nivo.  Sva dosadašnja ulaganja od preko 160 miliona Eur su već dovela Sunoko u poziciju priznatog evropskog proizvodjača i to je put kojim će se nastaviti i u budućnosti, kao priprema za period budućeg priključenja Evropskoj uniji.