Претрага

Miodrag Kostić na konferenciji „Agrarna politika Srbije”

25.03.2014.

24. mart 2014. Hotel “Crowne Plaza”, Beograd

Miodrag Kostić, predsednik MK Group, učestvovao je na konferenciji „Agrarna politika Srbije”, posvećenoj razvoju agrobiznisa u regionu jugoistočne Evrope.

Na panelu: „Agrobiznis- konkurentnost i investicije“, Kostić je izjavio: “Ako krenemo od Vojvodine koja ima oko dva miliona hektara, što je površina Holandije, samo na tom prostoru mogli bismo da ostvarimo između 60 i 70 milijardi evra, što je deset puta više nego trenutno. To se ne može postići preko noći, već treba ulagati u infrastrukturu i doći do toga gde je, na primer, Holandija danas. Srbija ima potencijal za bar pet do 10 puta veću proizvodnju nego što je potrebno za potrošnju stanovništva od sedam milion ljudi u Srbiji“.

Osim Kostića, stavove na temu unapređenja poljoprivredne proizvodnje i poboljšanja konkurentnosti regionalnih poljoprivrednih kompanija, izneli su Miljan Ždrale, viši savetnik Agrobiznis tima EBRD-a, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu u PKS-u, Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu, Milorad Sredanović, potpredsednik Delta Agrara za poljoprivredu i Miladin Ševarlić, profesor poljoprivrednog fakulteta. Moderator je bio Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik magazina „NIN”.