Претрага

MK Group donirala 170.000 evra za „Program podrške za majke i bebe”

20.02.2024.

U želji da nastavi da pruža podršku porodičnim vrednostima u lokalnim zajednicama u kojima posluje, MK Group donirala je 170.000 evra za rad novouspostavljenog „Programa podrške za majke i bebe” koji sprovodi Fondacija SOS Dečija sela Srbija. Sredstva su iskorišćena za adaptaciju, opremanje i rad kuće u Kraljevu, u kojoj trenutno boravi pet majki i pet beba, a podršku dobijaju i tri majke u svojim domovima. MK Group duže od jedne decenije pruža podršku radu organizacije SOS Dečija sela Srbija kroz različite oblike pomoći.

„Višedecenijska saradnja sa porodicom Kostić i kompanijom MK Group krunisana je upravo „Programom podrške za majke i bebe”. Izuzetno smo ponosni na prijateljsku saradnju i odnose koje negujemo i moram da naglasim da je gospodin Miodrag Kostić jedini donator iz ovog dela Evrope koji je dobio najveće priznanje – Bedž časti, koje dodeljuje internacionalna organizacija SOS Dečija sela, koja ima svoje ogranke u 135 zemalja širom sveta“, izjavila je Vesna Mraković, nacionalna direktorka SOS Dečija sela Srbija.

U kući u Kraljevu, u kojoj može boraviti sedam majki sa svojom decom, obezbeđena je neophodna zdravstvena i materijalna podrška za majke i bebe, psihološka podrška, kao i podrška ovim ženama u traženju posla i njihovom osamostaljivanju, kako bi po završetku programa bile osnažene da samostalno brinu o sebi i svojoj deci.

„Znamo koliko je lepo biti roditelj, ali upoznati smo i sa svim dilemama i nedoumicama koje ova uloga sa sobom nosi. U ovom programu, pored osnovnih zadovoljavanja životnih potreba, pružamo mamama podršku i reči utehe, nastojimo da ih osposobimo da mogu dalje da brinu o sebi i o svom detetu“, rekla je Biljana Zorić Dimić, direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo.

Lidija Đorđević, korisnica ovog programa istakla je značaj ove vrste pomoći koju dobija kao samohrana majka, rekavši da su volja za životom i radom najvažnije, kao i da za uspeh u ulozi roditelja treba puno podrške.

„MK Group je za adaptaciju, opremanje i rad kuće u kojoj borave majke i bebe u Kraljevu donirala više od 170.000 evra. To je dom koji je upravo naša kompanija prethodno izgradila za potrebe mladih. Sada je adaptiran i opremljen za pružanje podrške majkama i bebama i ponosni smo što ćemo na ovaj način pomoći trudnicama i porodiljama koje nemaju osnovne uslove za brigu o deci, kao ni podršku porodice ili partnera“, izjavio je Jovan Purar, direktor sektora pravnih i opštih poslova MK Group.

Prethodno je u ovom prostoru kuće za majke i bebe bila „Kuća mladih”, koju je MK Group izgradila još 2012. godine. Pored ovoga, podrška je tradicionalno pružana i Centrima za jačanje porodice, zahvaljujući čemu su realizovane brojne aktivnosti za poboljšanje životnih uslova, roditeljskih kompetencija i obezbeđivanje bolje brige i uslova za odrastanje dece, kao i sprečavanje njihovog izdvajanja iz bioloških porodica. Prošle godine finansijsku podršku radu Fondacije SOS Dečija sela Srbija dale su AIK Banka i MK Mountain Resort. Za rad Centra za podršku porodici u Nišu, AIK Banka donirala je 65.000 evra, dok je Hotel Grand Kopaonik za rad Centra za podršku porodici u Raški donirao 47.000 evra. Na ovaj način, samo prošle godine, Fondaciji SOS Dečija sela Srbija pružena je podrška donacijama u ukupnom iznosu većem od 280.000 evra.