Претрага

MK Group razvija eksperte za digitalizaciju poljoprivrede

27.10.2021.

Kompanija MK Group upravo je realizovala prvi ciklus Digitalne akademije. Ovim programom, osmišljenim u cilju razvoja talenata, unapređenja znanja i iskustva zaposlenih, MK Group još jednom je istakla značaj ulaganja u sopstvene kadrove, posebno one koji su nosioci digitalizacije poljoprivrede.

Tokom devet meseci kojiko je trajala Digitalna akademija, najtalentovaniji stručnjaci iz MK Group sistema imali su priliku da se kroz 9 modula upoznaju sa najmodernijom tehnologijom u poljoprivredi, da koriste leteće dronove, ali i da kroz obuku upravljanja projektima, poslovnim procesima i finansijskim menadžmentom, unaprede agronomska znanja i menadžerske veštine. Na praktičnim radionicama polaznici su unapređivali veštine korišćenja programa koji su neophodni u radu jednom digitalnom agronomu poput upotrebe bespilotnih traktora kao i praćenja useva uz pomoć satelita kroz prognozirani rast, razvoj i prinos.

,,Kao regionalni lideri u poljoprivredi, prepoznajemo značaj i potencijal digitalizacije tog segmenta. Da bismo uspešno sproveli automatizaciju i robotizaciju procesa, smatramo da je ključno da edukujemo i usavršavamo znanja i veštine naših zaposlenih. Oni su pravi nosioci digitalizacije. Upravo s tom namerom prošle godine smo pokrenuli prvi ciklus Digitalne akademije. Godinu dana kasnije, zadovoljstvo nam je što smo sa polaznicima prve generacije diskutovali o njihovim idejama i inicijativama za unapređenje poljoprivrede i što ćemo neke od njih implementirati“, izjavio je Miloš Mijović, direktor MK Agriculture.

Bord direktora MK Group ocenio je rad Milane Mrkajić iz MK Agropanonije kao najbolji na ovogodišnjoj Digitalnoj akademiji.

„Veliko je zadovoljstvo biti najbolji digitalni agronom MK Group, posebno u godini kada je digitalizacija pokazala svu svoju važnost. Moja ideja o upotrebi laserskih robota u cilju precizne poljoprivrede mogla bi drastično da promeni agrar, ali i da donese velike uštede. Napomenuću i da je ovaj model suzbijanja korova odlično rešenje po pitanju zaštite životne sredine, rekla je Milena Mrkajić, glavni tehnolog za zaštitu bilja u MK Agropanoniji.

Digitalna akademija ima za cilj razvoj talenata, podizanje kapaciteta zaposlenih i stalnu edukaciju kadrova, a prve godine najbolji finalisti bili su iz kompanija Sunoko, MK Agropanonija, PIK Bečej i Agrounija. Naredna generacija Digitalnih agronoma svoje dodatno usavršavanje započeće u oktobru 2022.

,,Upotreba inovativnih i digitalnih alata postala je imperativ i kompanije koje to još nisu prepoznale dugoročno neće moći da se prilagode sve dinamičnijoj tržišnoj utakmici. Otuda i dugoročna opredeljenost MK Group da ulaže u naš najvažniji resurs – naše ljude, koji su zaista nosioci daljeg rasta i razvoja. Na ovaj način kontinuirano razvijamo naše kolege jer smo svesni da ulaganjem u zaposlene stvaramo jednu motivišuću i pozitivnu atmosferu u organizaciji. Kada talenti sa takvim veštinama, ostanu deo tima, njihov doprinos je nemerljiv“, izjavila je Marina Rakić, direktorka sektora za ljudske resurse MK Group.

MK Group je vodeća investiciona grupa u Jugoistočnoj Evropi, pod čijom upravom se nalazi više od 70 kompanija u oblasti poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, bankarstva, uslužnih delatnosti, nekretnina i obnovljive energije. U Grupi je zaposleno više od 6.000 ljudi iz čitave jadranske regije.