Претрага

MK Grupi odobren kredit u visini od 50 miliona evra

21.10.2013.

Na press konferenciji održanoj u hotelu Hyatt, u Beogradu, potpisan je ugovor između MK Grupe i Nemačkog društvo za investicije i razvoj (DEG) kojim je MK Grupi odobren dugoročni kredit u visini od 50 miliona evra.

Nemačko društvo za investicije i razvoj (DEG) odobrilo je dugoročni zajam MK Grupi u vrednosti od 50 miliona evra. Kofinansijeri su Holandska razvojna banka (FMO) i Austrijska razvojna banka (OeEB), sa po 15 miliona evra. Kredit će biti odobren na 10 godina, a sredstva su namenjena smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine.

Predsednik MK Grupe, Miodrag Kostić, precizirao je da će dodatna sredstva biti uložena, najvećim delom, u novu opremu za dobijanje šećera iz melase, a očekuje se da će nova tehnologija smanjiti utrošak energije za otprilike jednu petinu po toni šećera. Deo sredstava biće uložen u sušaru, u kojoj se suši repni rezanac, nus proizvod nastao iz procesa pravljenja šećera. Kostić je dodao da će sredstva biti utrošena i za modernizaciju postojećih i nabavku novih sistema za navodnjavanje, a ukupna površina irigacionih sistema MK Grupe iznosiće oko 5.000 hektara. Preostala sredstva biće namenjena za izgradnju mreže silosa, magacina i otkupnih stanica u Vojvodini.