Претрага

Novih 110 MW zelene energije MK Group i Fitnel Energije

30.01.2023.

Zhejiang Windey Co. LTD je izabran za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Group, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4 koje izvodi Fintel Energija. Ugovor uključuje nabavku 28 vetroturbina ukupnog kapaciteta 110 MW, kao i desetogodišnji ugovor o servisiranju i održavanju, čime je otpočela realizacija ovih pet novih projekata zelene energije na teritoriji Srbije.

„Značajan korak u izgradnji vetroparkova je zaključenje ugovor sa kompanijom Windey, globalnim liderom sa najsavremenijim rešenjima kad je energija vetra u pitanju. Ovim novim projektima dalje povećavamo vrednost našeg portofolija i nastavljamo da razvijamo OIE infrastrukturu u Srbiji“, izjavio je Tiziano Govannetti, izvršni direktor kompanije Fintel Energija a.d.

„Projekti obnovljivih izvora energije koje razvija MK Group, imaju ukupan kapacitet od 1GW. Zaključenje ovog ugovora je još jedna potvrda da naša kompanija OIE dugoročno vidi kao strateški važnu oblast u koju će nastaviti da ulaže. Na taj način istovremeno pružamo snažnu podršku Vladi Republike Srbije u ostvarenju cilja da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto,“ izjavio je Mihailo Janković, generalni direktor MK Group.

„Počastvovani smo što smo izabrani kao preferirani dobavljač za vetroparkove Košava faza II, Ram, Kula 2, 3 i 4, i poverenjem koje su nam ukazali Fintel Energija i MK Group. Uzbuđeni smo što ćemo biti uključeni u ove srpske projekte koji predvode industriju vetra na Balkanu, i želimo da se pozicioniramo u regionu kao lider kad su vetroturbine u pitanju. Posvećeni tome da doprinesemo cilju Srbije u pogledu čiste energije u bliskom partnerstvu sa Fintel Energijom“, rekao je Kai Wang, regionalni direktor Overseas Business Division kompanije Zhejiang Windey.

Fintel Energija i MK Group se već čitavu deceniju svrstavaju u red vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu. U partnerstvu su do sada izgradile tri vetroparka u Vojvodini: Kula, La Piccolina i Košava ukupnog kapaciteta blizu 90MW, u koja je uloženo 150 miliona evra.