Претрага

Odgovorni i kada je u pitanju nasleđen opasan otpad

07.04.2015.

Svaka industrijska grana u svom tehnološkom procesu prerade i proizvodnje generiše opasan otpad koji mora biti zbrinut na način koji najmanje ili uopšte ne utiče na životnu sredinu. Ipak, postavlja se pitanje šta je sudbina opasnog otpada koji je nasleđen kupovinom industrijskog postrojenja i koji je odložen u „mraku“?
MK Group je i ovog puta dokazala da je opredeljena da pri realizaciji svojih poslovnih aktivnosti vodi brigu o uticajima na životnu sredinu i da Politika zaštite životne sredine ne bude samo mrtvo slovo na papiru.

Preduzeća koja posluju u sastavu MK Group, Agrounija d.o.o. iz Inđije, Selekcija d.o.o. iz Aleksinca, odnosno Agrium d.o.o. iz Sremske Mitrovice, preko ovlašćenog operatera su u skladu sa evropskim i nacionalnim standardima zbrinuli više od 45 tona nasleđenog opasnog otpada. Uz troškove od više od 50.000 eura ovaj istorijski opasan otpad, koji čine uglavnom razne laboratorijske hemikalije, sredstva za zaštitu bilja, zatim razne hemikalije neorganskog i organskog porekla, predat je ovlašćenom operateru za upravljanje otpadom. Izvršena je bezbedna segregacija i pakovanje opasnog otpada u UN sertifikovanu ambalažu, zatim transport u skladu sa ADR pravilima na privremeno skladištenje, gde će otpad biti do momenta izvoza, budući da je trenutno jedino rešenje prekogranično kretanje opasnog otpada u zemlje EU na spaljivanje. Termičkom destrukcijom, tj. spaljivanjem opasnog otpada u insineratorima rešava se ne samo problem deponovanja takvog otpada što za posledicu može imati i trajnu degradaciju životne sredine, već se nudi i mogućnost iskorišćenja energije od spaljivanja za proizvodnju toplotne ili električne energije.

Zbrinjavanje istorijskog opasnog otpada je od krucijalnog značaja i mora da bude strateški cilj svake kompanije, kada je u pitanju upravljanje otpadom i implementacija evropskih propisa iz ove oblasti.

Uzmi u svoje ruke i kreni i ti u rešavanje ovakvih problema. Rezultati su očigledni.