Претрага

Premijer Vojvodine dr Bojan Pajtić posetio Carnex

20.05.2013.

Ekološki problemi su istorijski, veliki problemi u Srbiji, a naročito duž Velikog Bačkog kanala. Imajući to u vidu, kompanija Carnex je počela izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, koja će se dalje ispuštati u centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Opštine Vrbas. Na taj način Carnex daje svoj doprinos rešavanju višedecenijskog problema sa kojim se lokalna zajednica, ali i kompanija suočavaju.
Ovim povodom, Carnex je danas posetio predsednik vojvođanske Vlade dr Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i jednakost polova Miroslav Vasin, direktor VIP Fonda Branislav Bugarski i predsednik opštine Vrbas Željko Vidović.
“Carnex je, u okviru svog investicionog plana, već namenio 3,5 miliona evra za unapređenje ekoloških pitanja, a izgradnja ovog postrojenja predstavlja jedan od prioriteta u planiranim investicijama kompanije. Vrednost izrade projekta, kao i izgradnja postrojenja, iznosi više od 2 miliona evra. Rokovi završetka izgradnje zavisiće od dinamike izvođenja građevinskih, mehaničkih i električarskih radova, a za ovaj značajan posao Carnex će angažovati građevinske firme iz Srbije”, istakao je generalni direktor Carnex-a Hugh McReynolds koji je, osim radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, sa gostima obišao i proizvodne pogone Carnex-a, te pokazao modernizovan proces proizvodnje.
Uprkos ekonomskoj klimi, Carnex nastavlja sa investicijama u preko potrebni razvoj. Uz podršku većinskog vlasnika, uprava Carnex-a nastavlja da oblikuje kompaniju sa ciljem da je osposobi za ispunjenje budućih zahteva. Do sada je u Carnex uloženo više od 20 miliona evra.
Premijer Vojvodine je istakao da, kada je reč o većinskom vlasniku Carnex-a Fondu Ashmore, rezultati ulaganja i rada su vidljivi. Danas je, prema njegovim rečima, ova kompanija u potpunosti stala na noge, jer su plate radnika 380 evra sa tendencijom rasta.
„Zaposleno je 1.700 ljudi i još 200 lica u kooperativnim poslovima, tako da skoro 2.000 porodica živi od ove fabrike. Važno je naglasiti da 20 odsto proizvodnje ide u izvoz, dok se preostali deo raspoređuje na našem tržištu i tu zauzimaju, po kvalitetu i kvantitetu, zavidno mesto. Mi, kao pokrajinska vlada ćemo i dalje podržavati projekte fonda Ashmore, naročito ovaj koji je vezan za izgradnju prečistača otpadnih voda, jer svi znamo sa kakvim se problemima opština Vrbas suočavala svih ovih godina, još od prvog svetskog rata, kada je Veliki Bački kanal postao neupotrebljiv“, izjavio je premijer Pajtić i dodao da će podržati Carnex uključivanjem u ovaj značajni ekološki projekat i stručne ljude iz JP „Voda Vojvodine“, a sa druge strane Carnexu će pružiti i mogućnost preko Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova otvaranje još novih radnih mesta.