Претрага

Spreman prvi kontejner jabuka za Indiju

09.10.2020.

MK Group sa svojom kompanijom članicom Agrounijom pokreće izvoz jabuka za Indiju planirane godišnje vrednosti od milion dolara. Na događaju povodom obeležavanja početka izvoza jabuka na indijsko tržište, prisutnima su se obratili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i NJ.E. Subrata Batačardži, indijski ambasador u Srbiji.

Govoreći o izvozu voća za Indiju, NJ.E. Subrata Batačardži, ambasador Indije u Srbiji, izrazio je svoje zadovoljstvo povodom razvoja izvoza srpskih jabuka za Indiju. Takođe, poželeo je sreću Agrouniji i kompaniji MK Group, kao i drugim srpskim kompanijama, i pozvao ih da dodatno istraže indijsko tržište, jer ono ima veliki potencijal i za mnoge druge proizvode.

Jabuke će se na teritoriju Indije izvoziti u periodu od oktobra do juna, i to 4 do 5 kontejnera mesečno, a samo u prvoj godini planirano je da se izveze oko hiljadu tona jabuka, samo sa plantaža MK Group.

„Izuzetno nam je drago da smo se odazvali inicijativi pokrenutoj na nivou Republike Srbije i u skladu sa našim planovima otpočeli realizaciju izvoza jabuka u Indiju. Novo tržište za nas ima veliki potencijal – znači stabilnost i kontinuitet prodajnih cena, diverzifikaciju komercijalnih rizika, ali i mogućnost realizacije izvoza drugih kategorija jabuka. Ako se zna da je Srbija prošle godine samo na izvozu jabuka ostvarila devizni priliv od oko 120 miliona dolara, nema sumnje da će otvaranje ovog tržišta doprineti i privredi naše zemlje. Ovim putem se zahvaljujem i ambasadoru Indije u Beogradu, g. Batačardžiju, na doprinosu i podršci koju nam je pružio u realizaciji ovih prvih kontejnera“, izjavio je Nikola Nenadović, direktor Agrounija Fruit i dodao da je za sada u planu da se izvozi oko 10% ukupnih proizvodnih kapaciteta ove kompanije na ovo novo tržište.

Pokretanje izvoza jabuka na indijsko tržište samo je konkretizacija i nastavak uspešne saradnje koju  kompanija MK Group i ambasada Indije neguju godinama. Iz Agrounije poručuju da u Indiji preferiraju crvene sorte jabuka – Gala, Crveni Delišes, Fuji, ali i Greni Smit, te će se one i prve naći na indijskom tržištu, dok sortu Crimson Snow planiraju naknadno da promovišu.

Osim predstavnika Agrounije, članice MK Group, događaju su prisustvovali i predstavnici kompanija „COPA“ (Cooperative of Pannonian Apples) i Delta Agrar, koje takođe pokreću izvoz jabuka na tržište Indije.

Pored izvoza u Indiju, kompanija Agrounija već godinama uspešno realizuje izvoz jabuka na tržišta Ruske Federacije, Engleske, Švedske, Nemačke, Slovenije, Španije u Crnu Goru, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Maleziju, Kuvajt, Senegal i mnoge druge. Podsećanja radi, MK Group sa svojim kompanijama članicama je među najvećim izvoznicima poljoprivrednih kultura u Srbiji.