Претрага

Sunoko prepađuje 1 milion tona šećerne repe

11.10.2022.

Kompanija Sunoko otpočela je novu kampanju prerade šećerne repe, a ove godine očekuje oko 1 milion tona sirovine sa oko 18.500 hektara zemlje i 160.000 tona proizvedenog šećera. Prijem šećerne repe u fabrikama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici počeo je krajem septembra i početkom oktobra.

Iz kompanije Sunoko i ove godine poručuju da će imati dobru sezonu, bez obzira na kasniju setvu i nepovoljne vremenske prilike – suše tokom marta i letnjeg perioda, kao i oštećenja od mrazeva, vetra i pokorice tokom proleća. Istraživačko-razvojni centar kompanije svakodnevno radi na rešenjima za dobijanje veće produktivnosti i kvaliteta, a njihova implementacija svakako je doprinela dobrim proizvodnim rezultatima uprkos teškim uslovima tokom vegetacije.

„Šećerna repa je i ove godine pokazala da je kraljica naših polja. Dok su druge kulture značajno podbacile, na vojvođanskikm poljima očekujemo u proseku preko 9 t šećera po hektaru, što je više za 8% od petogodišnjeg proseka koji iznosi 8,3 t/ha. Da podsetim, prošle godine smo zabeležili rekordni prinos šećera od gotovo 10 t/ha i pored letnje suše. Poljoprivrednicima su na početku ove godine bile primamljivije cene drugih ratarskih kultura zbog čega su se opredeljivali da ih više seju. Međutim, druge kulture, mnogo su osetljivije na sušu, tako da nivo zarade u konačnici nije bio onakav kakav su očekivali. U tom pogledu je šećerna repa mnogo sigurnija za planiranje likvidnosti, jer nema velikih podbačaja u prinosu i cena je poznata godinu dana unapred”, izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Kada je reč o uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2023. godinu, kompanija nudi cenu od 52 evra po toni plative repe, sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju. Imajući u vidu sušu i otežanu situaciju proizvođača, Sunoko je doneo odluku da pruži dodatnu podršku poljoprivrednicima i još jednom pokaže da je siguran partner koji brine o svojim dobavljačima. Kompanija je odredila stimulaciju od 100 evra po hektaru za sve proizvođače koji su predali repu roda 2022. i potpisali ugovor za 2023.godinu. Pored toga, prilikom potpisivanja ugovora, kao još jedan vid pomoći proizvođačima i njihovoj likvidnosti, Sunoko je obezbedio beskamatni avans u iznosu od 500 evra po hektaru.

Uz avans, kompanija im obezbeđuje kvalitetne repromaterijale po najpovoljnijim uslovima na tržištu, podršku za nabavku poljoprivredne mehanizacije i zakup poljoprivrednog zemljišta. Proizvođači, takođe, mogu da računaju na stručnu i savetodavnu pomoć Istraživačko-razvojnog centra i sirovinskog sektora kompanije. Edukacija i saradnja na polju optimizacije proizvodnje šećerne repe i primene najadekvatnije tehnologije zaštite, za rezultat ima smanjenje troškova proizvodnje, veće prinose i kvalitetniju repu sa većim sadržajem šećera.

Sunoko je, sa svoja tri proizvodna centra, jedna od najefikasnijih kompanija u industriji šećera u Evropi, i regionalni lider u proizvodnji šećera. Svojim proizvodnim kapacitetima u potpunosti podmiruje domaće potrebe za ovim proizvodom i obezbeđuje stabilno snabdevanje srpskog tržišta šećerom.