Претрага

Sunoko ulaže milion evra u istraživački centar

30.12.2019.

Novi Sad, 17. decembar 2019. godine – Proizvodnja šećerne repe u Srbiji, da bi bila konkurentna u evropskim i svetskim okvirima, neophodno je da korišćenjem najsavremenijih metoda poveća prinose i slast, a potrebna je i pomoć države, zaključak je Seminara o proizvodnji šećerne repe, koji je u Novom sadu organizovala kompanija Sunoko, najveći proizvođač šećera u Srbiji. Ova kompanija, koja posluje u okviru MK Group, odlučila je da intenzivira napore na obezbeđivanju kontinuirane edukacije proizvođača i sledeće godine formiraće istraživački centar za šećernu repu koji će se baviti primenjenim istraživanjima u tehnologiji proizvodnje ove dragocene ratarske kulture, najavio je na seminaru Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

“Kompanija Sunoko investiraće million evra u istraživački centar. Ova investicija je značajna kako bismo pokušali da proizvodnju šećerne repe podignemo na viši nivo. Vidimo veliki potencijal u ovoj grani poljoprivrede i baš zato smo spremni da investiramo, ne samo u naše partnere, već i da podelimo to znanje sa svima onima koji žele da povećaju prinose na svojim njivama repe. Istraživački centar koji će se baviti primenjenim istraživanjima u tehnologiji proizvodnje šećerne repe, opremljen najsavremenijom opremom i mehanizacijom, u kojem će nam najstručniji kadrovi omogućiti da rezultati istraživanja uz pomoć Agroservisa kompanije Sunoko u najkraćem roku budu primenjena na našim njivama”, naveo je Košutić.

“Ovakvi skupovi su dobro došli da svi zajedno i proizvođači I prerađivači ukrstimo naše probleme i naša znanja, da nauka da svoje viđenje i rešenje za problem u proizvodnji. Isto tako i da proizvođači šećerne repe između sebe razmene iskustva da bi imali svi bolje rezultate. Moramo da shvatimo da mi nismo konkurencija jedni drugima, jer naša konkurencija je svetsko tržište kojim smo izloženi. Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji šećera, međutim svake godine padamo i suočavamo se se sa mogućnošću čak i nestajanje ove industrijske grane. Jako je bitno za sve nas da ova proizvodnja ostane i opstane, jer situacija se menja tako da treba da izdržimo ove teške momente jer sigurno će doći bolji dani,najveći problem I najgore rešenje bi bilo kada bi ostali bez šećerne industrije. Zato apelujem I na državu pa pomogne i prepozna ovaj trenutak da pomogne koliko može. Jer proizvođači u Evropi dobijaju razne subvencije dok one kod nas su male ili skoro da ih nema”, izjavio je Zoran Matijević, direktor agrara u kompaniji Industrija mesa Matijević, najveći proizvođač šećerene repe u Srbiji.

Na seminaru koji se održao u hotelu Sheraton u Novom Sadu predavanja su održali eminentni stručnjaci u oblasti zaštite šećerne repe, a naročito je bilo korisno izlaganje Pjera Kamerta, konsultanta Delphy Holandija, jedne od najpoznatijih evropskih i svetskih kuća u obasti poljoprivrede. Pijer smatra da je ključ uspeha samosvesnost farmera da uvek mogu da unaprede svoju proizvodnju i izneo je veoma korisne savete u oblasti obrade zemljišta, predsetvene pripreme zemljišta i setve, mera za sprečavanje sabijanja zemljišta.

U panel diskusiji učstvovali su najveći i najuspešniji proizvođači šećerne repe iz sva tri proizvodna regiona Vojvodine koji su nadahnuto debatovali u čemu je tajna njihovog uspeha u stvaranju prinosa šećera preko 10 t po hektaru. Oni su istakli da je za uspešan prinos šećerne repe bitno poštovanje načela dobre poljoprivredne prakse u smislu izbora preduseva, poštovanja plodoreda, izbora sorte i dobre agrotehnike.