Претрага

Ulaganje u mlade i obrazovanje je ulaganje u budućnost

07.03.2024.

MK Group tradicionalno sprovodi društveno odgovorne aktivnosti koje su usmerene na pružanje podrške deci, mladima i porodici. Publika na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu imala je priliku da čuje o donacijama koje je ova kompanija tokom prethodne dve godine usmerila na porodilišta i vrtiće u Adria regionu, a koje su realizovane u okviru krovnog drušveno odgovornog programa „Podrška porodici” koji MK Group sprovodi.

Jovan Purar, direktor sektora pravnih i opštih poslova MK Group, učestvovao je na panelu „Mladost poziva na akciju”, na kome je istakao važnost saradnje biznisa i javnog sektora. Objasnio je da se kompanija trudi da odgovori na pitanja od nacionalnog značaja, sa posebnim fokusom na podršku deci i mladima.

„MK Group tradicionalno sprovodi društveno odgovorne aktivnosti koje su usmerene na pružanje podrške deci i mladima u različitim segmentima – od obrazovanja, preko zdravstva, do pomoći socijalno ugroženim grupama. Ali se po nacionalnom značaju svakako izdvaja Zadužbina Miodraga Kostića, koja će našem društvu darovati Palatu nauke, prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji. Uz davanje vredno više od 25 miliona evra Miodrag Kostić želi da, posebno kod mlađih, pozicionira znanje kao univerzalnu vrednost. Ovaj prostor će otvarati vidike novim generacijama, deci i studentima, a mladim naučnicima pružati mogućnost da se bave istraživanjima u uslovima najboljih svetskih science centara”, istakao je Jovan Purar, direktor sektora pravnih i opštih poslova MK Group i član Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića. On je dodao da će, pored projekta Palate nauke, kompanija u narednih pet godina izdvojiti više od pet miliona evra za društvenu odgovornost.

Prof. dr Kosta Jovanović, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorio je na panelu „Obrazovanje 4.0”, koje predstavlja obrazovanje kao inkluzivno, životno iskustvo, čija je odgovornost da izgradi veštine kod učenika. Jovanović je objasnio da je zarad održivog napretka obrazovanja neophodno u prvi plan postaviti nastavnika i učenika, odnosno, studenta.

„Potrebno je sagledati ulogu i odgovornost svih aktera našeg sistema u unapređenju obrazovanja kao sektora koji nesumnjivo daje doprinos svim aspektima društva. Kada budemo imali sinergiju privrede i naučnih institucija bićemo konkurentniji i spremniji za borbu u međunarodnim okvirima. Zadužbina Miodraga Kostića i Palata nauke izuzetan su primer podrške našem obrazovanju”, poručio je Kosta Jovanović.

Kosta Jovanović jedan je od 19 profesora Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji će u budućoj Palati nauke rukovoditi Centrom za robotiku. Profesori ove prestižne ustanove imaće svoje istraživačke centre u Palati nauke, u kojima će se na više od 1.500m2 isključivo laboratorijskog prostora baviti fundamentalnim istraživanjima i primenjenim tehnologijama u različitim naučnim oblastima, čime će dati značajan doprinos naučno-tehnološkom razvoju Srbije.