Претрага

Započeto prečišćavanje otpadnih voda IM Carnex

20.05.2013.

Nakon osam meseci, kada su početkom septembra prošle godine započeti radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), Industrija mesa Carnex je dobila Rešenje o puštanju u probni rad objekta.
Komisija za tehnički pregled objekta nakon višemesečnog rada shodno pregledu obimne dokumentacije i samog postrojenja na terenu donela je zaključak i odobrila probni rad PPOV u trajanju od godinu dana.
U prisustvu predstavnika svih preduzeća koja su učestvovala na ovom za ekologiju izuzetno važnom projektu, komisija je svečano uručila Industriji mesa Carnex Zapisnik sa tehničkog pregleda objekta PPOV.
PPOV vrši prečišćavanje otpadnih voda koja nastaju tokom rada Industrije mesa i Pogona za preradu nusproizvoda od klanja životinja. Postrojenje koje dnevno može da prečisti 2,300,000 litara otpadne vode pored fizičkog i hemijskog tretmana poseduje i SBR reaktore (sekvencionalni šaržni reaktor) za biološki tretman otpadnih voda. U cilju ubrzavanja procesa biološkog prečišćavanja vode u SBR reaktore je zasejana odabrana kultura saprofitnih bakterija sposobna da razgrade širok spektar i najkompleksnijih jedinjenja u PPOV pri aerobnim uslovima. Pored linije vode postrojenje poseduje i liniju mulja na kojoj se nakon alkalne hidrolize u aerobnom digestoru vrši stabilizacija mulja generisana u jedinici za flotaciju rastvorenim vazduhom (DAF).
Monitoring rada PPOV se vrši kontinualno preko SCADA sistema koji vizuelno prikazuje sve faze prečišćavanja vode i stanje celokupne opreme. Podešavanja svih parametara su moguća kako od strane zaduženih lica za normalno funkcionisanje objekta, tako on-line i od strane dobavljača opreme i same tehnologije prečišćavanja iz Holandije.
S obzirom da svi procesi tretmana otpadnih voda Industrije mesa Carnex predstavljaju najbolje dostupne tehnike (Best Available Techniques-BAT) ova značajna investicija približava kompaniju dobijanju IPPC dozvole.