Претрага

Vetropark Krivača

GOLUBAC, SRBIJA

MK ENERGY

Prvi vetropark u Istočnoj Srbiji

U partnerstvu sa slovenačkim investicionim fondom Alfi Renewables uložili smo 165 miliona evra u vetropark „Krivača“, koji smo svečano otvorili ove godine. „Krivača” je prvi vetropark u Istočnoj Srbiji, a prostire se na 56 km² na teritoriji opština Golubac i Kučevo. Kapacitetom 105,6 MW, omogućava godišnju proizvodnju zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 75.000 domaćinstava. Vetropark ima 22 vetroturbine najsavremenije tehnologije.

Vetroturbine instalirane u „Krivači“ isporučuje nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača koji je do sada na 40 tržišta isporučio vetroturbine ukupnog kapaciteta preko 39 GW, a čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Izgradnjom vetroparka „Krivača“, MK Group pruža snažnu podršku ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40%.

0

miliona vrednost investicije

0 MW

kapacitet

0 GWh

godišnja proizvodnja zelene energije

0

vetroturbine

Vetropark “Krivača” ispunjava najviše svetske zelene standarde. Korišćenje energije vetra značajno doprinosi upravljanju klimatskim promenama i smanjenju emisije gasova staklene bašte. Pored jačanja energetske bezbednosti, važan efekat vetroparka “Krivača” je smanjenje ugljen dioksida za 120.000 tona godišnje.