Претрага

Menadžment tim

Miodrag Kostić

Predsednik i osnivač MK Group

Miodrag Kostić je predsednik i osnivač kompanije MK Group i jedan od najuspešnijih poslovnih ljudi u Jugoistočnoj Evropi.

Na čelu je poslovnog sistema MK Group, koji je osnovao 1983. godine i koji već četiri decenije beleži stalni rast. Kao najistaknutiji srpski privrednik, proširio je poslovanje van granica naše zemlje i uživa internacionalnu reputaciju. Stručna zajednica prepoznaje njegovu izuzetnu ekspertizu i posvećenost unapređenju privrede Adria regiona. Posebno su poznata poslovna dostignuća koja je ostvario u oblasti agrara, turizma i obnovljivih izvora energije.

Kao diplomirani ekonomista, Miodrag Kostić je razvoj kompanije započeo u oblasti trgovine, uvoza i izvoza. Od 2002. godine, kupovinom tri šećerane u Vojvodini i njihovim restrukturiranjem postaje regionalni lider u industriji šećera na tržištu Srbije i Jugoistočne Evrope. Od 2005. godine nastavlja širenje u poljoprivredi, uz fokus na ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Preuzimanjem kompanije Carnex 2011. godine, nastavio je ulaganje u agrar i uz ostvarivanje sinergetskog efekta omogućio lidersku poziciju ovog brenda na tržištu, uz istovremeno povećanje proizvodnje i rast izvoza. Proširenje poslovanja u oblasti turizma započeo je 2008. godine kupovinom današnjeg hotela Grand na Kopaoniku, a dalji strateški razvoj usledio je u narednom periodu akvizicijom hotela Kempinski Adriatic u Hrvatskoj i Kempinski Palace Portorož u Sloveniji. Zahvaljujući ulaganju u prvi vetropark u Srbiji – Kula, koji je otvoren 2015. godine, zabeležio je pionirski poduhvat kad su projekti obnovljivih izvora energije u pitanju. Kontinuiranim investicijama u zelenu energiju pozicionirao je MK Group kao lidera u ovoj oblasti.

Član je mnogih renomiranih domaćih i međunarodnih poslovnih udruženja. Njegovo bogato iskustvo, znanje i postignuti uspesi krunisani su brojnim nagradama za najboljeg privrednika, poslovnog čoveka godine i uspešno upravljanje kompanijom, među kojima se izdvaja priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”. Njegova kompanija MK Group je u više navrata proglašavana najuspešnijom kompanijom u Srbiji i regionu.

Posvećen je filantropskim aktivnostima, u čijem fokusu su deca, mladi i porodica. Tokom 2023. godine osnovao je zadužbinu koja nosi njegovo ime i darovao društvu Palatu nauke, prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u našoj zemlji i najveći u regionu.

Zajednica prepoznaje napore Miodraga Kostića da generacijama obezbedi bolje prilike za život i šansu da napreduju. U Kraljevu je 2012. godine sagradio Kuću za mlade, sadašnji Materinski dom, pri fondaciji SOS Dečija sela, a preko deset godina podrške kroz brojne aktivnosti, rezultiralo je da postane prvi Srbin kome je ova međunarodna organizacija uručila priznanje „Bedž časti”. Naredne godine je svoju porodičnu kuću u Novom Sadu, kao Zadužbinu porodice Kostić, ustupio na trajno korišćenje udruženju NURDOR i „Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine” za boravak dece obolele od raka i njihovih roditelja. Tokom 2018. godine sproveo je humanitarnu akciju „Magnet za ljubav”, kojom je Dečija bolnica u Novom Sadu dobila magnetnu rezonancu i prateću opremu. Nosilac je „Zlatnog znaka” Crvenog krsta Srbije, kao i brojnih priznanja za doniranje hrane ugroženom stanovništvu. VIRTUS nagrada za filantropiju, za doprinos na nacionalnom nivou, za MK Group u 2020. godini usledila je nakon što se Miodrag Kostić među prvima odazvao pozivima vlada iz regiona i ukazao različite oblike pomoći tokom pandemije koronavirusa. Srpska asocijacija menadžera 2023. godine dodelila mu je Specijalnu nagradu za izuzetan lični čin za osnivanje zadužbine i projekat Palate nauke.